Een zorgzame gemeente
Een zorgzame gemeente heeft oog voor iedereen, focust op mobiliteit en veiligheid, investeert in degelijke infrastructuur en zorgt voor onze ruimte.
Heeft oog voor iedereen
- Verder samenwerken met de welzijnsschakels, hen adequaat ondersteunen én ruimte geven voor initiatief. Bijzondere aandacht wordt geschonken aan kwetsbare gezinnen en kinderarmoede.
- In samenwerking met verenigingen en vrijwilligers voorzien in bezoekrondes bij mensen die in eenzaamheid leven.
- De werking van de welzijnscampus (vroegere OCMW-site) verder uitbouwen, met oog voor toegankelijkheid vanuit iedere deelgemeente en een masterplan voor de toekomst.

een zichtbaar resultaat van de integratie van OCMW en gemeente: de welzijnscampus
- De sociale economie een extra duwtje in de rug geven en actief kansen geven bij gemeentelijke aanbestedingen.
- De buitenschoolse- en vakantieopvang van "Stekelbees" verder uitbouwen. Daarnaast wordt er een nieuw onderzoek gevoerd naar de noden op het vlak van kinderopvang.
- Initiatieven ondersteunen om te komen tot een middelbare school in Brecht.
- Blijven inzetten op een kwalitatief woon-en zorgcentrum, serviceflats en dienstencentra.

DIO-woningen in aanbouw: wonen op maat van jongvolwassenen met een beperking
- Voorzien in een mantelzorgpremie als erkenning voor de mantelzorger.
- Het betaalbaar woonaanbod verder uitwerken met een mix van huur- en koopwoningen en kavels. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan een bescheiden woonaanbod, gericht op mensen die net te veel verdienen voor het sociaal huurstelsel. Al deze projecten zijn gericht op mensen die in onze gemeente wonen of hebben gewoond.

verder werken aan een betaalbaar woonaanbod
Focust op mobiliteit en veiligheid
- In overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer(AWV) werk maken van slimme verkeerslichten op drukke assen, met als doel de wachttijden voor automobilisten, voetgangers en fietsers te beperken.
- Door middel van een studie in kaart brengen wat de oorzaken zijn van de minder goede verkeersdoorstroming op bepaalde punten. Hierbij komen de hoofdassen in Sint-Job, Heiken, Mallebaan en Groot Veerle zeker aan bod. Zonder wonderen te beloven, moet dit onderzoek van ieder knelpunt concrete oplossingen aanbieden.
- Ook om de verkeersdrukte op het kruispunt van Sint-Job te verminderen, wordt het studiewerk naar een alternatieve ontsluiting voor de KMO-zone Kloosterveld verder gezet. Dit tracé kan enkel gerealiseerd worden indien er geluidschermen langsheen de omliggende woonwijk komen.
- De investeringen in goede fietspaden moeten onverminderd verder gaan. Buiten de dorpskernen wordt er maximaal gekozen voor vrij liggende fietspaden. Het aanbod veilige fietsenstallingen wordt afgestemd op de noden en het gebruik van de fiets wordt actief gepromoot!
- Bij de (her)aanleg van voetpaden worden de obstakels tot een minimum herleid. En wordt nog meer aandacht geschonken aan toegankelijkheid voor personen met een handicap en oversteekplaatsen worden maximaal veilig ingericht.
- In overleg met de schooldirecties maken we de schoolomgevingen fietsvriendelijker. Een proefproject rond tijdelijke schoolstraten wordt daarbij uitgerold.
- De opstart van een bus-sneldienst tussen Sint-Job en het station Noorderkempen onderzoeken en indien mogelijk effectief realiseren.
- Een proefproject ondersteunen rond auto-delen, bij voorkeur met elektrische wagens.
- Slimme camera's verder blijven uitrollen met het oog op een adequaat veiligheidsbeleid en daarbij op meerdere routes trajectcontrole realiseren.
- Samen met de lokale politie actief inzetten op preventie, zodat voorzorgsmaatregelen kunnen genomen worden om overlast en criminaliteit te verhinderen. Daarnaast moet er indien nodig krachtdadig opgetreden worden!

de ringweg rond Brecht is een feit, maar ook andere mobiliteitsproblemen krijgen onze aandacht!
Draagt zorg voor onze ruimte
- Variatie brengen langsheen onze hoofdassen, waarbij er wordt gewerkt met een terugspringende voorgevelbouwlijn om meer groen zichtbaar te maken in het straatbeeld. Daarnaast moeten de bouwvolumes meer opgesplitst worden met hetzelfde doel voor ogen.
- Op het vlak van kernverdichting moeten grotere appartementen blijvend beperkt worden tot de kernen en delen van de hoofdassen. Eveneens kunnen kleinere woonoppervlakten gerealiseerd worden in de nabijheid van de hoofdassen met voldoende gemeenschappelijk of openbaar groen. Het groene karakter van grotere groene kavels in ondermeer de woonparken moet behouden blijven.

na het afbakenen van zones voor appartementen moet er meer variatie worden gebracht in het straatbeeld van onze hoofdassen
- Het in 2015 geactualiseerde GRS (Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan), vervangen door een Lokaal Beleidsplan Ruimte om te kunnen inspelen op nieuwe tendensen zoals de noden van de stationsomgeving. Aan de hand van RUP's (Ruimtelijke Uitvoeringsplannen) worden oplossingen uitgewerkt voor diverse ruimtelijke vragen. Het volgende is alvast van belang:
- De oplossing voor Kooldriespark afwerken, zodat permanent wonen officieel wordt toegelaten.
- Het bestaande appartementenplan voor Sint-Lenaarts en het Heiken verder concretiseren, met een afbakening tussen eengezinswoningen en appartementen en stimulansen voor handel.
- Een oplossing uitwerken voor de mogelijkheid tot het bouwen van serviceflats in Overbroek.
- De mogelijkheden voor landbouw en natuur afbakenen in het voormalig militair domein Het Marum.
- De bestaande plannen voor de kern van Sint-Job herzien, met aandacht voor meer variatie en groen langsheen de hoofdassen.
- Het groene karakter van de woonparken verankeren.

op De Merel de bos- en landbouwgronden gevrijwaard als aaneengesloten landschap
- Doorwerken aan de beperking van de CO2-uitstoot door ondermeer bedrijven en inwoners te sensibiliseren. Blijven voorzien in nieuwe LED-straatverlichting, het verder vergroenen van het gemeentelijk wagenpark én meer oplaadpunten voorzien.
- Buiten onze kernen bewaken we een goed evenwicht tussen ruimte voor natuur, landbouw en bos.

het groene karakter behouden: de afgelopen 12 jaar werd er geen enkele verkaveling met een nieuw wegentracé toegelaten in het woonparkgebied
Investeert in degelijke infrastructuur
- Er wordt verder gewerkt aan degelijke- en goed uitgeruste gemeentelijke gebouwen. Volgend projecten zijn daarbij van belang voor de toekomst van onze gemeente:
- 't Goorhof gaat al meer dan 50 jaar mee en het wordt moeilijk om het gebouw aan te passen aan de actuele noden van de gebruikers en vereisten op het vlak van energiezuinigheid. Samen met alle belanghebbenden dient er nagedacht te worden over een concreet plan dat alle gebruikers betere huisvesting geeft zoals het café, dienstencentrum en lokalen voor verenigingen.
- De bestaande plannen voor de uitbreiding en vernieuwing van het gemeentehuis worden verder uitgewerkt.
- De gemeentelijke technische diensten herlokaliseren naar de KMO-zone van Klein Veerle.
- Met een uitgebreide subsidie van de Vlaamse overheid voorzien in een nieuw schoolgebouw voor GBS De Sleutelbloem en dit koppelen aan een toegankelijke sporthal voor onze verenigingen.
- De verenigingen blijven ondersteunen, ook op het vlak van infrastructuur.

met alle gebruikers en betrokkenen een concreet plan uitwerken voor de toekomst van 't Goorhof
- Weg- en/of rioleringswerken onverminderd verder zetten. Ondermeer volgende dossiers moeten aangepakt worden:
- aanleg fietspad en rioleringswerken Kloosterstraat
- omgeving van het Lochtenbergplein
- doortocht Brecht-centrum
- Kattenhoflaan
- Handelslei
- Rommersheide fase 4 (wegenwerken in de straten rond Rommersheide)
- Heihoefke – Bosstraat
- De overname van de weg- en rioleringsinfrastructuur op De Vijvers en Oud-Rommersheide, zodat de gemeente kan instaan voor het beheer.
- De inspraak van de burgers bij grote projecten versterken. Informatieverstrekking moet evolueren naar participatie. Burgers moeten vroeger betrokken worden in de besluitvorming.

weg- en rioleringswerken verder zetten met oog voor de verzuchtingen van de omwonenden