Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor domein De Merel

Door Daan De Veuster, zondag 27 januari 2013

Tot en met 11 maart 2013 wordt een openbaar onderzoek gevoerd over het RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) voor domein De Merel. Dit plan werd opgemaakt voor de zone voor dagrecreatie en aanpalende gronden op De Merel, een gebied van ongeveer 20 hectaren.

Na de verwerving van de gronden in 2009 en 2010, de sloop van het oude hotel, de opmaak van een masterplan op basis van een inspraakprocedure en het uitvoeren van een marktbevraging, maakt het RUP de baan vrij voor de echte ontwikkeling van het gebied. Daarover worden later dit jaar knopen doorgehakt.

3 zones voor recreatie

De opzet van het RUP is het bundelen van de recreatieve gronden rechts van de Schippersdreef, gezien vanaf de Schotensteenweg, zodat een homogene recreatiezone ontstaat van 12,9 hectaren, binnen het gebied.

Domein De Merel: extra ruimte voor recreatie in een groene omgeving

Domein De Merel: extra ruimte voor recreatie in een groene omgeving

Gezien vanaf de Schotensteenweg, richting het kanaal komt eerst een zone voor sportterreinen (A). Hier mogen gebouwen maximum 5% van de oppervlakte innemen en dienen de sportterreinen omgeven te worden door een groene gordel. Vervolgens wordt er voorzien in een zone voor dag- en verblijfsrecreatie (B), die grenst aan de Tilburgbaan. Hier mag maximum 20% bebouwd worden en 20% bos moet behouden blijven of heraangeplant worden. Tussen de Tilburgbaan en het kanaal is er eveneens ruimte voor (verblijfs)recreatie en krijgt o.a. de horeca kansen. Gebouwen mogen hier maximum 20% van de oppervlakte innemen. 35% van de oppervlakte moet behouden blijven als bos of herbebost worden. De bebouwingspercentages worden laag gehouden in functie van de inpasbaarheid in de omgeving.

3 zones voor recreatie

3 zones voor recreatie

Volgens het gewestplan is er nu ongeveer 54400 vierkante meter bosgebied binnen het plangebied; na de goedkeuring van het RUP zal ruim 70000 vierkante meter worden verankerd. 12000 vierkante meter grond die het bestuur verwierf net buiten het plangebied, kan bovendien herbebost worden. In het ganse gebied kunnen ook fiets- en wandelwegen worden gerealiseerd.

Erfgoedlandschap

De hogere overheid wenst dat de oude mestbunker aan het kanaal volledig behouden blijft, ook al is een gedeelte in een ver verleden omgebouwd tot opslagruimte en niet meer in de originele staat.

de voormalige mestbunker aan het kanaal

de voormalige mestbunker aan het kanaal

Dit is een extra element voor het bestuur, om ondermeer deze zone in de ankerplaats van de Brechtse Heide aan te duiden als erfgoedlandschap. Het maakt ondermeer het bekomen van onderhoudspremies mogelijk.

FacebookTwitter