Oplossingen voor weekendverblijven definitief goedgekeurd
Door Daan De Veuster, zondag 26 februari 2012
Op 22 september 2011 stelde de provincieraad de PRUP's (provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen) voor de weekendverblijven van Wuustwezel, Essen en Herselt definitief vast. Nadat de Vlaamse minister voor ruimtelijke ordening deze plannen definitief goed keurde volgde de publicatie in het Staatsblad op 7 februari. De bewoners van een aantal clusters weekendverblijven hebben hiermee definitief rechtszekerheid gekregen en dat is een immense stap vooruit! Het gaat over gebieden met weekendverblijven die veelal permanent bewoond worden.
Een lange weg
Aan deze planologische oplossingen gaat een lang verhaal vooraf. Na enkele proefprojecten, waaronder de regularisatie van een aantal weekendzones in Brecht, geeft de Vlaamse overheid in 2003 de provincies de opdracht oplossingen uit te werken. De provincie Antwerpen maakte vervolgens een algemene werkwijze of methodiek waaraan alle clusters van weekendverblijven getoetst kunnen worden, met het oog op realistische oplossingen.
In de praktijk in de Noorderkempen
Deze methodiek werd in de praktijk toegepast op de weekendzone "Boterpot" en "Wilderse Duintjes" te Essen die ongeveer 200 ha groot zijn. Er zijn meer dan 500 permanent bewoonde weekendhuisjes, naast een 200-tal die enkel in het weekend bewoond worden. Het gebied krijgt nu grotendeels de bestemming "specifiek woongebied met bosrijk karakter". Om het aangrenzend natuurgebied te versterken worden twee kleinere zones bestemd voor bos en ontwikkeling van natuurlijk landschap. In Wuustwezel wordt dan weer de "Bleke Heide" herbestemd naar "specifiek woongebied met bosrijk karakter". Deze zone is 133 ha groot met een 420-tal permanent bewoonde verblijven en 250 weekendverblijven.
de ligging van de weekendzones in Wuustwezel
CD&V: stedenbouwkundige voorschriften op mensenmaat!
Op de provincieraad van 23 september stipte ik aan dat de planologische oplossingen voor het merendeel van de zones in Essen en Wuustwezel aanvaardbaar zijn. De voorstellen zijn gunstig geƫvolueerd t.o.v. van de voorlopig vastgestelde PRUP's in de provincieraad van 16 december 2010. Ook sluiten de voorschriften beter aan bij de wensen van de lokale besturen en de bewoners die al enkele decennia worden geconfronteerd met deze problematiek. Zonder afbreuk te doen aan het werk dat op provinciaal niveau werd gepresteerd, hebben beide lokale besturen steeds op een geƫngageerde manier voor oplossingen geijverd. Zij hebben duidelijk een aandeel in de evenwichtigere oplossing die werd gevonden! De provinciale CD&V-fractie heeft steeds aangedrongen op menselijke en toepasbare voorschriften. Zo werd ondermeer de minimale kavelgrootte beperkt tot 1000 vierkante meter, met als gevolg dat een aantal kavels niet altijd braak zullen blijven liggen, de bewoners krijgen de mogelijkheid om een draadafsluiting te plaatsen en zullen de wegen op een degelijke manier verhard kunnen worden. Zaken die evident klinken, maar het helaas niet waren... Laten we toch realist zijn: deze zones zullen uitgroeien tot groene woongebieden, maar dat is en blijft iets anders dan bos.
In gans dit verhaal blijft mij de bijzonder goed onderbouwde inzet van CD&V-gemeenteraadslid Alex Segers uit Wuustwezel bij. Hij heeft tijd nog moeite gespaard om te komen tot daadwerkelijke oplossingen!
Toekomst
De provincie Antwerpen telt een 200-tal clusters weekendverblijven. De gemeentebesturen kunnen op basis van de provinciale methodiek nu zelf aan de slag en desgevallend RUP's (ruimtelijke uitvoeringsplannen) opmaken. Brasschaat, Schilde en Brecht zijn reeds van start gegaan. Het Brechtse gemeentebestuur was immers al lang vragende partij voor een oplossing voor de voormalige weekendzone Kooldriespark.
"weekendzone" Kooldriespark: gemeente Brecht werkt aan een planologische oplossing op basis van de provinciale methodiek
Verdere informatie
- 05/03/2012 – Brecht: extra ruimte voor bedrijven!
- 20/01/2012 – Sint-Job: nieuwe betaalbare verkaveling in een groene omgeving