Domein De Merel: het nieuwe geboortebos is een feit!

Door Daan de Veuster, dinsdag 8 november 2016

In samenwerking met de gezinsbonden uit onze gemeente, de bosgroep Antwerpen-Noord, het Regionaal Landschap De Voorkempen en het Brechtse gemeentebestuur werd op zondag 6 november een geboortebos aangeplant op domein De Merel. Jonge gezinnen en hun kindjes, geboren tussen 2010 en 2016 waren de enthousiaste bosaanplanters van dienst. Zij daagden massaal op en zorgden voor een aangename sfeer. Het geboortebos zelf bestaat uit een aantal grotere geboortebomen, omringd door een variatie aan inheemse struik- en boomsoorten.

het aanplanten van het nieuwe geboortebos

het aanplanten van het nieuwe geboortebos

In het voorjaar werd reeds een nieuw bos aangeplant op domein De Merel, waarbij de Brechtse scholen werden betrokken.

In het RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) voor de gronden van de gemeente op De Merel is een voormalig voetbalveld aan de Schippersdreef herbestemd als bos. Dit heeft een oppervlakte van 16925 vierkante meter. 6000 vierkante meter werd reeds aangeplant in het voorjaar. Het geboortebos bestaat uit de resterende oppervlakte.

Het bos werd aangelegd ter compensatie van de aanleg van de parking en de toekomstige uitbreiding van de recreatieve functies. Het RUP voor De Merel voorziet op termijn in 17159 vierkante meter extra bos, ten opzichte van de beschermingszones volgens het gewestplan.

FacebookTwitter